DUURZAAMHEID

Voor consumenten is duurzaamheid een belangrijke overweging bij de aanschaf van een refurbished iPhone of MacBook in plaats van een nieuwe. Volgens de Consumentenbond doet de gemiddelde Nederlander zo’n tweeënhalf jaar met z’n telefoon. Kort daarvoor is die traag geworden of is het geheugen vol geraakt. Doordat de software op onze telefoons ieder jaar gecompliceerder wordt en de computerchips van oudere toestellen dat niet aan kunnen, is het steeds normaler om na deze periode je telefoon te vervangen.

Cyclus van kopen en weggooien

De mobiele telefoonmarkt is ingericht op deze cyclus van kopen, twee jaar gebruiken en weggooien. Wie een abonnement afsluit, krijgt na twee jaar gratis een nieuw exemplaar.

Elke iPhone kost gemiddeld zo’n 70kg CO2 om te maken. De grootste vervuiling zit in de productie van je smartphone (80 procent), het elektriciteitsverbruik tijdens zijn leven (15 procent). De overige procenten in het transport, per schip dat vaart op smerige stookolie. Voor een MacBook is deze vervuiling zelfs een veelfout:  zo’n 1.000 kg aan CO2.

Schaarse grondstoffen voor de productie van nieuwe iPhones en Macbooks

Echter is het grootste probleem van de iPhones en MacBook niet de CO2-uitstoot, maar de schaarse grondstoffen die erin gaan. In telefoons en laptops zit ‘het halve periodieke systeem’ aan metalen, onder andere goud, zilver en indium. Waar die grondstoffen precies vandaan komen, is moeilijk te traceren. Maar de mijnbouw levert over het algemeen geen mooi plaatje op: die vraagt enorm veel energie, zorgt voor bergen afval en vervuilt de lokale omgeving. Mijnwerkers werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Onze vraag naar deze grondstoffen wordt steeds groter, terwijl de voorraad eindig is.

Voordelen van kopen bij Refurbished Amsterdam: duurzaam en goedkoop

Reden genoeg dus om niet telkens een nieuwe iPhone of MacBook te kopen. De refurbished producten aangeboden in onze webshop zijn op meer dan 75 punten gecontroleerd en waar nodig vervangen met nieuwe onderdelen. Wij werken enkel met originele onderdelen en op alle producten zit twee jaar garantie.

Wilt u uw iPhone of MacBook laten repareren? Neem dan contact op met onze Apple reparatieservice Elmer Repairs.